Cesta do Hong-Kongu a Číny- časť 2.

Autor: Martin Královič | 3.7.2005 o 15:21 | Karma článku: 3,63 | Prečítané:  1203x

V predchádzajucom článku (Cesta do Hong-Kongu a Číny) ste sa mohli dočítať niečo o Číne,o mojich zážitkoch pri prechode hranicami a o stravovaní v tejto krajine. V kontinentálnej Číne panuje prísna disciplína a spoločnosť je prísne hierarchická. Aké je strvovnie a spoločenská situácia v Hong-Kongu? O tom sa dozviete viac v tomto článku...

Hong-Kong je od roku 1997 územím, ktoré je závislé od Číny. Dovtedy bol koloniálnym územím Veľkej Británie. Je to jedno z najväčších výstavných miest a má vynikajúce podmienky na rozvoj obchodu. Celý Hong-Kong sa rozkladá na jednom ostrove, jednom polostrove a na časti kontinentálnej pevniny, ktorá hraničí s Čínou.

Stravovanie v Hong-Kongu je rôznorodé. Kedže som bol ubytovaný v hoteli Intercontinental***** , výber jedál bol veľmi veľký, takže podľa toho sa stravovanie v Hong-Kongu nedá porovnávať. Okrem hotela som navštívil dve reštaurácie. Prvá sa nachádzala na PEAK-u. Je to vrch nad Hong-Kongom, na ktorom je vybudovaná veľká vyhliadková veža, v ktorej sa nachádzajú rôzne atrakcie a zariadenia. Princíp účtovania jedál je veľmi zaujímavý. Každý zákazník dostane pri vstupe kartičku, ktorú musel stále nosiť so sebou. Potom môže chodiť po celej reštaurácii, ktorá ponúka jedlá formou akýchsi stánkov, a vyberať si jedlá, ktoré chce. Na kartičku mu pritom čašníci zapisujú druh a množstvo jedla, ktoré si zobral. Pri odchode odovzdá kartičku a po ščítaní vyplatí účet. Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí tú kartičku akože "stratia", ale to sa im nevypláca, prtože za trest musia umývať 50 hodín riad v kuchyni... Takže ja som radšej zaplatil...

Druhá reštaurácia, ktorú som navštívil, sa volala BARBECUE. Tá sa mi veľmi páčila, pretože za jedlo sa platil iba jeden paušálny poplatok. Mohol som jesť koľko som chcel, a platil som iba jednu, paušálnu sumu. Samozrejme, reštaurácia zarábala najviac na nápojoch a tie boli veru poriadne drahé.

Keď sme už pri tých cenách, musím povedať, že Hong-Kong je drahý hlavne v oblasti stravovania a služieb. Keď sme si pri bazéne v hoteli dali dve Coca-coly a jednu minerálku, hotel si zaúčtoval v prepočte viac ako 900,- Sk. A to už nehovorm o ubytovaní. Jedna dvojlôžková posteľ v hoteli stála na noc 16 000,- Sk. Takže si určite viete predstaviť, ako sa mi muselo spať, keď som za každú minútu spánku platil asi 25,- Sk. Ale ten hotel stál vážne za to. Pred tým, ako som ho videl, som si myslel, že takéto veci sú len vo filmoch. Červený koberec pri vstupe, limuzíny (dokonca aj Rollys-Royce), livrejovaní nosiči a otvárači dverí, no proste vážna úroveň...

A mentalita miestnych obyvateľov? Najotvorenejší ľudia sú samozrejme taxikári. Tí nemajú problém sa s Vami baviť o hocičom. Veď, bodaj by nie, keď si pri tom predĺžia trasu, len aby na Vás zarobili. Ale, musím uznať, že napriek ich odlišnej mentalite sú veľmi dobrosrdeční a ochotní pomôcť. Kiež by to mohli zahraniční turisti povedať aj o Slovákoch...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Milan Kňažko: Fico klame, keď tvrdí, že nevedel, kam sa sťahuje

Keď nie ste aktívny v obrane svojich práv, prídete o ne, tvrdí MILAN KŇAŽKO.

KOMENTÁRE

Danko nemá úctu k ústave ani občanom

Nie sú to len začiatočnícke chyby vynútené politickou neskúsenosťou.


Už ste čítali?